Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
Zpět

AdriaSun - Ubytování a dovolená u moře > CESTOVNÍ INFORMACE > Informace, doprava do Španělska > Španělská kuchyně

Kuchyně ve Španělsku

Španělská kuchyně

Ve španělské kuchyni se hodně používá olivový olej, který hojně produkují i konzumují. Další časté přísady jsou česnek, cibule, rajčata a papriky. Často se podávají i zeleninové saláty.
Stravovací návyky jsou jiné jak u nás. Snídaně zde například není moc důležitá. Hlavním jídlem je oběd, který sestává z několika chodů. Podává se mezi 13-16 hodinou. Následuje polední siesta. Večeře je už lehčí a podává se kolem 21-23 hodiny.

Příklady jídel

- Paella - nejslavnější jídlo, které je založené na rýži, dělá se v mnoha vyriantách. Do pánve s rýží se přidává např.kuřecí maso, zelenina, mořské plody. šafrán.
- Tortilla espanola - omeleta ze syrových brambor, vajec, cibule. Sevíruje se spíše studená.
- Gazpacho - hustá, studená polévka, rozmačká se směs z rajčat, cibule, papriky, strouhanky, citronu a oleje.
- Bacalao - slaná treska. Namáčí se před vařením, aby získala vlhkost.
- Sendvič - dva kousky chleba s plátkem sýra a šunky.
- Bocadillo - obložená bageta s různými příchutěmi.
- Churros con chocolate - podlouhlá kobliha smažená ve vrstvě oleje, je tedy hodně mastná. Namáčí se v čokoládě.
- Tapas - malé jednohubky.Podávají se před jídlem a hlavně večer ke sklence vína. Jí se rukama bez příboru. Dříve se dávali zdarma, dnes je již spíše platí.
- Pescado, mariscos - mořské plody a ryby.

Příklad pití

- Sangría - ovocný pukč s menším množstvím alkoholu a nakrájenými kousky ovoce.
- Granizado - ledová tříšť s příchutí.
- Horchata - mléčný nápoj z mandlí nebo ořechů.
- Cava - šumivé víno.